Ticking noise disappearing when engaging clutch

Talk about the E-Type Series 3

Topic author
dpugh
Posts: 16
Joined: Wed Aug 31, 2011 8:25 pm
Great Britain

#1 Ticking noise disappearing when engaging clutch

Post by dpugh » Wed Jul 22, 2020 7:22 am

I have 1973 S3 roadster.

I am noticing a ticking noise when the car is in gear, not very load. If I engage the clutch, the noise disappears. Depressing the clutch, taking out of gear and then releasing when travelling the noise doesn't return. The ticking increases with revs, not road speed and only when in gear.

So I think that rules out the propshaft, diff, any suspension or wheel.

The ticking seems to be in any gear.

I am guessing the cause will be spigot bearing or gearbox related rather than the clutch.

Any ideas, am I on the right track thanks.
Dave

1973 OTS S3 Manual UK spec
1972 2+2 S3 Manual UK Spec (In bits for a long time...too long)

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


angelw
Posts: 345
Joined: Sat Feb 16, 2013 8:27 pm
Location: Ballarat, Vic, Australia
Australia

#2 Re: Ticking noise disappearing when engaging clutch

Post by angelw » Wed Jul 22, 2020 9:37 am

Hello Dave,
In your following statement
I am noticing a ticking noise when the car is in gear, not very load. If I engage the clutch, the noise disappears.

does "engage the clutch" mean that the clutch pedal is not depressed? My interpretation of an engaged clutch is that the friction surfaces are transmitting the drive from the engine through to the Gearbox. With that interpretation, the two sentences in your paragraph above seems contradictory.

Do you hear the noise when the car is stopped, engine running, Gearbox in Neutral and the clutch engaged (clutch pedal not depressed)?

Regards,

Bill

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Topic author
dpugh
Posts: 16
Joined: Wed Aug 31, 2011 8:25 pm
Great Britain

#3 Re: Ticking noise disappearing when engaging clutch

Post by dpugh » Thu Jul 23, 2020 5:18 am

Sorry when I say engaged = when I depress the pedal.

There is no noise when the car is stopped, out of gear.
Dave

1973 OTS S3 Manual UK spec
1972 2+2 S3 Manual UK Spec (In bits for a long time...too long)

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

User avatar

lowact
Posts: 272
Joined: Mon Oct 09, 2017 10:05 am
Location: Canberra, Australia
Contact:
Australia

#4 Re: Ticking noise disappearing when engaging clutch

Post by lowact » Thu Jul 23, 2020 10:14 am

Does it go away when the car is warmed up? I.e is it there when you head off but not when you return? That was what mine did, I ignored it, until it stopped going away ...
Regards,
ColinL
'72 OTS manual V12

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Topic author
dpugh
Posts: 16
Joined: Wed Aug 31, 2011 8:25 pm
Great Britain

#5 Re: Ticking noise disappearing when engaging clutch

Post by dpugh » Thu Jul 23, 2020 11:37 am

It seems to be there all the time ie when cold and warm.
Dave

1973 OTS S3 Manual UK spec
1972 2+2 S3 Manual UK Spec (In bits for a long time...too long)

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

User avatar

lowact
Posts: 272
Joined: Mon Oct 09, 2017 10:05 am
Location: Canberra, Australia
Contact:
Australia

#6 Re: Ticking noise disappearing when engaging clutch

Post by lowact » Fri Jul 24, 2020 12:09 am

Bad news is, I never found the cause. Car is in very many tiny little bits atm, If the noise is still there after I've put it back together .... I will not be impressed.
Regards,
ColinL
'72 OTS manual V12

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


angelw
Posts: 345
Joined: Sat Feb 16, 2013 8:27 pm
Location: Ballarat, Vic, Australia
Australia

#7 Re: Ticking noise disappearing when engaging clutch

Post by angelw » Fri Jul 24, 2020 9:34 am

Dave Wrote:
There is no noise when the car is stopped, out of gear.
Hello Dave,
Generally, if there is no noise with the car stopped, engine running, gearbox in neutral and the clutch engaged (clutch pedal not depressed) then the issue is not with the gearbox. In this situation, all of the same internal components are rotating as when the gearbox is in gear and the car moving, except that that the Synchro Hubs are not engaged and there is no load on any gear.

Synchro Baulk Rings can rattle, but this issue is normally apparent in the condition above (stopped car etc.).

Is the noise still there with the gearbox in a forward gear, clutch engaged (clutch pedal not depressed) car traveling, when it overruns, ie, that transition from load on gears to no load; typically when you power up a hill and back off just as you go over the crest?

Regards,

Bill

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Post Reply Previous topicNext topic