Engine tone beating under acceleration

Talk about the E-Type Series 3

Topic author
Doddsy
Posts: 23
Joined: Sun Jan 01, 2017 8:53 am
Location: Teddington
Great Britain

#1 Engine tone beating under acceleration

Post by Doddsy » Sat Jul 04, 2020 6:41 am

I took my car out yesterday for a long drive and Im pleased to report that she is going very well. Pulls all through the rev range (went to 5.5k) and didnt miss anywhere. One thing that I am aware of is that the engine tone has a low frequency “beat” to it (circa 1/2 second). It is only apparent when the throttle is quite open (half to full).

Does anyone have an idea of what could cause this? I presume it isn’t supposed to be there. This isn’t new either and has been there for a while (years).

I have tried to ensure that the accelerator linkage is matched to each bank following the manual (but this isn’t easy to do). Advice here would be appreciated too. I will need to recheck this but is there something else that could cause this sound?
Teddington UK. Series 3 OTS 1972. Owned since 1982.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

User avatar

jagwit
Posts: 537
Joined: Thu Oct 18, 2012 6:52 am
Location: Pretoria
South Africa

#2 Re: Engine tone beating under acceleration

Post by jagwit » Sun Jul 05, 2020 2:15 pm

Check the engine mountings. Particularly the one on the RHS. This caused the rhs air filter housing to be touching the body frame.
Best Regards
Philip
Jag: 72 E-type V12, 80 XJS (Megasquirt + 5sp manual O/D)
Jensen: 74 Interceptor (EFI by Megasquirt + O/D 4sp auto)
Chev: 59 Apache std, 70 C10 (350V8, 700R4)

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Post Reply Previous topicNext topic