SNG Ignition System problems

Talk about the E-Type Series 3
User avatar

Topic author
JJC
Posts: 388
Joined: Fri Apr 21, 2017 3:06 pm
United States of America

#1 SNG Ignition System problems

Post by JJC » Sun Feb 24, 2019 8:22 pm

Hello all Series 3 owners; If you have the latest from SNG.....this ever happen ? Driving along, no problem, and engine shuts down, will crank, but not restart ?? Ever happen ? Coil is new, amplifier only 2 years old, all wires fresh, new plugs, strong battery, distributor in great shape ......suggestions ? Engine temperature not a part of the problem...can happen hot or cold. Love to hear a solution. Thanks.

JC

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

User avatar

mgcjag
Moderator
Posts: 7291
Joined: Fri Jul 09, 2010 6:15 pm
Location: Ludlow Shropshire
Great Britain

#2 Re: SNG Ignition System problems

Post by mgcjag » Sun Feb 24, 2019 8:30 pm

Fuel pump?
Steve
69 S2 2+2 (just sold) & Building a C type replica, 1960 xk150fhc

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

User avatar

Topic author
JJC
Posts: 388
Joined: Fri Apr 21, 2017 3:06 pm
United States of America

#3 Re: SNG Ignition System problems

Post by JJC » Sun Feb 24, 2019 9:04 pm

Not fuel related. Ignition. Thanks.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


cactusman
Posts: 2230
Joined: Wed Nov 14, 2012 11:09 pm
Location: Hertfordshire
Great Britain

#4 Re: SNG Ignition System problems

Post by cactusman » Sun Feb 24, 2019 9:05 pm

If it just cuts.out then loose wire somewhere (or a dry solder joint somewhere) . If it coughs and splutters as it dies then fuel supply issues....
Julian the E-type man
1962 FHC
1966 MGB....fab little car too

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

User avatar

Topic author
JJC
Posts: 388
Joined: Fri Apr 21, 2017 3:06 pm
United States of America

#5 Re: SNG Ignition System problems

Post by JJC » Sun Feb 24, 2019 9:25 pm

Not fuel. Just stops, no longer a spark , all wires tight, nothing loose. Most components in the SNG system new, or relatively new. Looking for an owner with same ignition who had similar problem.

Thanks for trying to help.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


christopher storey
Posts: 5558
Joined: Sun Mar 09, 2008 3:07 pm
Location: cheshire , england
Great Britain

#6 Re: SNG Ignition System problems

Post by christopher storey » Mon Feb 25, 2019 9:54 am

Are you sure it's not an ignition switch fault ? A dead cut sounds suspiciously like a complete instantaneous loss of voltage , rather than a systemic fault which in my experience often causes misfiring, backfiring etc before it gives up the ghost . I should trace 12v throughout the system next time it happens

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

User avatar

lowact
Posts: 532
Joined: Mon Oct 09, 2017 10:05 am
Location: Canberra, Australia
Contact:
Australia

#7 Re: SNG Ignition System problems

Post by lowact » Mon Feb 25, 2019 11:14 am

These may be helpful?
Kirby Palm's tome (pages 153-157) includes owner experiences and troubleshooting tips for CEI/AB14 ignition system which is what the SNG system is?
https://1drv.ms/b/s!AiSPBKa26IcchJgyI0COwjxZnCBnmQ

Also, here is Jaguars tests to check this ignition amplifier:
https://1drv.ms/b/s!AiSPBKa26IcchMNzvYaPaCYzeLnHCA

Good luck ...
Regards,
ColinL
'72 OTS manual V12

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Paul Buckley
Posts: 84
Joined: Sun Jan 24, 2016 7:41 pm
Location: Northwich, Cheshire
Great Britain

#8 Re: SNG Ignition System problems

Post by Paul Buckley » Mon Jul 04, 2022 6:23 pm

JJC

Would love to hear about your, hopefully, solved problem with your V12.

Cheers
Paul

1972 S3 OTS, 32k mls, a survivor.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

User avatar

mgcjag
Moderator
Posts: 7291
Joined: Fri Jul 09, 2010 6:15 pm
Location: Ludlow Shropshire
Great Britain

#9 Re: SNG Ignition System problems

Post by mgcjag » Mon Jul 04, 2022 6:28 pm

Hi Paul...he,s been banned from the forum.....Steve
Steve
69 S2 2+2 (just sold) & Building a C type replica, 1960 xk150fhc

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


chris420sa
Posts: 64
Joined: Tue Aug 30, 2016 1:50 pm
Great Britain

#10 Re: SNG Ignition System problems

Post by chris420sa » Tue Jul 05, 2022 9:43 am

Hi - I had what seems to be a similar problem.
First trial: Connect a cable between the positive of the battery and the positive terminal of the ignition coil. If the engine starts and runs OK then the problem lies with the ignition system between the ignition switch and the coil.
I had purchased a new ignition switch harness from SNGB (part number C35845) and the car suddenly stopped running a few months after I'd fitted it. One of the wires (white/yellow if I recall correctly) on the back of the ignition switch side of the harness had come adrift due to poor soldering. Easy to fix by removing the harness and re-soldering the connection.
If that's not the problem, then there's a poor/broken connection elsewhere in that part of the circuit.
Hope that may help and please let us know.
Good luck
Chris
Chris Davies
1972 Series 3 2+2

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Post Reply Previous topicNext topic